Girişimler, Vestel Ventures ile görüşmeleri sonrasında anlaşmaya varıldığı takdirde Zorlu Grubu’nun desteğiyle start-up olarak iş dünyasına adım atacaklar.
Zorlu Holding’in ”Akıllı Hayat 2030” sürdürülebilirlik vizyonu çerçevesinde, GOOINN’in sunduğu çok yönlü ve analitik çözüm ortaklığı ile gerçekleştirilen İnovasyon Kültürü Oluşturma, Yetkinlik Transferi ve Kurum İçi Girişimcilik Programı olan Parlak Bi’Fikir ikinci döngüsünü tamamladı. Kurum içinden 720 fikrin ve 168 kişinin takıma katılım için başvurduğu programın ilk etabı sonucunda 8 takım finale kalmıştı. 200 saate yakın online görüşmeler sonrasında bu 8 takım arasından Be Right Back, Ne Ekersen, Selffix ve Geliverio son sunumlarının ardından Vestel Ventures ile yatırım masasına oturmaya hak kazandılar.
2019 yılında ilk kez düzenlenen kurum içi girişimcilik programının finalinde yarışan 7 takımdan ikisi yatırım almıştı. Bu yıl ikinci kez düzenlenen Parlak Bi’Fikir programında; oyunculara istediği oyunu, istediği zaman, dilediği cihazdan oynama imkanı sunan yazılımı geliştiren Be Right Back, kargo şirketlerine kolay gönderi deneyimi sağlarken işletmelere dinamik fiyatlama ve hızlı teslimat ile en uygun kargo alternatiflerini sunan uygulaması ile Geliverio, elektronik ürünlerin servis ihtiyaçlarını uzaktan çözmeye yönelik bir platformun geliştirilmesine odaklanarak uçtan uca etkileşimi yeniden tasarlayan bir araç olma amacı taşıyan Self-fix ve çiftçiler için başta hasat olmak üzere çeşitli akıllı tarım hizmetleri sağlayan bir teknoloji firması olmayı hedefleyen Ne Ekersen takımları zorlu etapları geçmeyi başararak yatırım masasına oturmaya hak kazandılar.
Süreç boyunca uygulanan yetkinlik ve karakter analizleri, yoğun çalıştay ve mentorluklar sonucunda ortaya çıkan ölçeklenebilir iş modelleri Zorlu Holding hissedarları, üst yönetimi ve Vestel Ventures’ın katıldığı online buluşmadaki sunumların ardından, Be Right Back, Ne Ekersen, Self-fix ve Geliverio bir sonraki etaba geçerek yatırım görüşmesi yapmaya layık görülen girişimler oldular. Bu girişimler, Vestel Ventures ile görüşmeleri sonrasında anlaşmaya varıldığı takdirde Zorlu Grubu’nun desteğiyle start-up olarak iş dünyasına adım atacaklar.
”İnovasyon kültürüne yatırım yapıldı”
Kurumsal şirketlere inovasyon kültürünü tesis ederek bütünsel dönüşümünü ve sürekliliğini sağlayan yetkinlikleri aktarma konusunda çözüm ortaklıkları yapan GOOINN’in Kurucusu Yavuz Çingitaş, Zorlu Holding Akıllı Hayat 2030 sürdürülebilirlik vizyonunun en stratejik parçalarından biri olan Parlak Bi’Fikir programının inovasyon ve girişimcilik kültürünün kuruma entegre edilmesi yolunda büyük bir başarıya imza atıldığını söyledi. Çingitaş bu tür uygulamaların yaygınlaştırılması gerekliliğine işaret ederek şunları söyledi;
”Kurumsal şirketler gerek yetenekleri şirketlerine çekmek gerekse yeni ürün, hizmet veya pazarları keşfetmek ve uzun vade de geleceğe daha hazır olmak için inovasyon kültürü dönüşümlerini hızlandırıyorlar. Bu bağlamda, Zorlu Holding Parlak Bi’Fikir Kurum içi Girişimcilik Programı, süreçleri ve çıktıları baştan netleştirilmiş, kendi sektörlerini de içine alan kapsayıcı bir yaklaşım ile kendi içinden girişimler çıkaran bir yapı haline gelmiştir.
Zorlu Holding, çalışanlarını birer kurum içi girişimcilik elçisi olarak konumlandıran önemli bir rol üstlenmiş ve gelişimleri için muazzam ölçüde desteklemiştir. GOOINN metodolojisi kapsamında Tasarım Düşüncesi ve Yalın Yeni Girişim metodlarını sürece dahil olan şu ana kadar yaklaşık 60 Zorlu Holding çalışanı ile derinlemesine deneyimledik. Böylece Zorlu Holding içinde yaygınlaştırılmak istenen inovasyon ve girişimcilik kültürü ile yetişmiş kurum içi girişimlerin, gelecekte yenilikçi iş modelleri tasarlayacaklarına da şahit olacağız.
Özellikle ülke menfaatleri için çok önemli bir konu olan inovasyon ve girişimcilik kültürünün genele yaygınlaştırılması Zorlu Holding örneğinde de olduğu gibi çok sevindiricidir”.
Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı
Yorum Yazın