Guardian gazetesi, AB üyesi ülkelerin salgın sırasında Avrupa sınırlarından mültecileri geri püskürtme operasyonlarını irdeleyen bir analiz makalesi yayımladı. Makalede, BM kurumlarının raporlarına göre 2 binden fazla mültecinin hayatını kaybettiği belirtildi. (Foto: Siddhant Soni )
Avrupa'nın geri püskürtme operasyonlarında 2 binden fazla mülteci öldü
Nurdan Mısırlıoğlu / Ajans Bizim
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin salgın sırasında Avrupa sınırlarından en az 40 bin sığınmacıyı geri püskürtmek için yasadışı operasyonlar kullandığı ve bunun 2 binden fazla insanın ölümüyle bağlantılı olduğu belirtildi.
Guardian gazetesi, sivil toplum kuruluşları tarafından toplanan olayları biraraya getiren ve BM kurumları tarafından yayımlanan raporlara dayanan geniş bir analiz makalesi yayımladı.
Buna göre, AB ülkeleri sığınmacıların sınırları geçmesini durdurmak için acımasız taktikler kullandı. AB'nin sınır ajansı Frontex tarafından desteklenen Avrupa ülkeleri, gözaltı veya nakliye sırasında saldırıdan vahşete kadar çeşitli yasadışı taktikler kullanarak binlerce mülteciyi sistematik olarak geri püskürttü.
Uluslararası Göç Örgütü'ne göre , 2020'de yaklaşık 100 bin göçmen Avrupa'ya deniz ve karadan geldi, bu rakam 2019'da yaklaşık 130 bin ve 2017'de 190 bindi.
Ocak 2020'den bu yana sayılardaki düşüşe rağmen İtalya, Malta, Yunanistan, Hırvatistan ve İspanya katı göç gündemlerini hızlandırdı. Koronavirüs salgınını durdurmak için sınırların kısmen veya tamamen kapatılmasından bu yana, bu ülkeler AB üyesi olmayan ülkelere para ödedi ve denizde tehlikede olan tekneleri durdurmak ve yolcuları gözaltı merkezlerine geri püskürtmek için özel gemiler görevlendirdi. İnsanların dövüldüğüne, soyulduğuna, sınırlarda çıplak soyulduğuna veya denizde bırakıldığına dair defalarca rapor alındı.
Foto: Allef Vinicius
2020'de, polisi AB'nin en uzun dış sınırında devriye gezen Hırvatistan, sistematik şiddeti ve göçmenlerin Bosna'ya geri itilmesini yoğunlaştırdı. Danimarka Mülteci Konseyi (DRC), salgının başlamasından bu yana Hırvatistan tarafından geri püskürtülmüş yaklaşık 18 bin göçmen kaydetti.
Libya, İtalya'nın desteğiyle 15 bin 500 sığınmacıyı engelleyerek birçoğunun ölümlerine neden olurken Malta, sığınmacıların ülkeye ulaşmaması için bir çok taktik denedi.
Sınır Şiddet İzleme Ağı (BVMN) verilere göre , Ocak 2020'den bu yana Yunanistan, kıyılarından 6 bin 230 sığınmacıyı geri püskürttü. Raporda, geri itmelerin yüzde 89'unda, ''orantısız ve aşırı güç kullanımını gözlemlediği'' belirtildi. Bu endişe verici sayının, taciz edici ve dolayısıyla yasadışı bir şekilde güç kullanımının normallik haline geldiğini gösterdiği kaydedildi.
Nisan ayında Avrupa insan hakları mahkemesinde Yunan devleti aleyhine açılan bir davada, Atina, bazıları dövüldükten sonra denizdeki can sallarında düzinelerce göçmeni terk etmekle suçlandı. Dava, Yunan devriye botlarının göçmenleri Türk sularına geri çektiğini ve onları yiyecek, su, can yeleği veya herhangi bir yardım çağrısı olmadan denizde terk ettiğini iddia ediyor.
Yorum Yazın